Veelgestelde vragen

Hier vind je uitgebreide antwoorden op veelvoorkomende vragen over hypnotherapie. We begrijpen dat de stap naar hypnotherapie groot kan zijn en dat je graag eerst meer informatie wilt over de behandeling en sessies. Bekijk gerust de volgende veelgestelde vragen.

Heb je een vraag die niet in deze lijst staat? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Hoe voelt hypnose?

De trance die ik gebruik is ontspannend. Ik gebruik meestal ook muziek tijdens mijn sessies. Er bestaan verschillende soorten muziek voor verschillende doeleinden. Google maar eens op muziek en hertz. Je krijgt dan tal van verschillende muziek die jouw staat van zijn kunnen veranderen. De staat waar wij het liefst mee werken in de theta staat. Wist je dat mediteren dezelfde staat is als hypnose? Kun je mediteren, dan ben je vaker in hypnose dan je denkt. 

Wat doet hypnose?

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is hypnose dus meestal heel ontspannend. We hebben een bewustzijn en een onbewustzijn. Dat weten we ook wel, want me maken vaak opmerkingen als: “Dat heb ik bewust zo gedaan” of “Daar was ik me niet bewust van”. Het bewustzijn is wat we denken. Het onbewustzijn is wat we voelen. Natuurlijk is er een wisselwerking tussen je bewustzijn en je onbewustzijn, maar die communicatie verloopt niet altijd goed. We leven dan ook in een maatschappij die gericht is op het bewuste. We moeten vooral veel kennis vergaren, vaardigheden opdoen, ons gedragen en vooral logisch nadenken om in deze maatschappij mee te kunnen draaien. In je onbewuste zitten onder andere je emoties, je herinneringen, je overtuigingen, normen en waarden, je zelfbeeld en je automatisme. Door veel over je probleem te praten, blijf je dus zoeken naar een oplossing op bewustniveau. Je blijft zoeken naar logische verklaringen en beredeneert je probleem, maar daarmee is het niet ineens weg. Met hypnose werken we met het onbewuste stuk van jou. Daar zitten de problemen. Daarom kan je met drie sessies je probleem vaak al tackelen. 

Wat is hypnotherapie?

Allereerst is hypnotherapie dus therapie. Na een telefoongesprek waarbij we jouw klachten bespreken, krijg je een vragenlijst over het probleem waarvoor je komt. Hiermee heb ik voldoende informatie voor de eerste sessie. In de eerste sessie leg ik uit wat ik ga doen en gaan we wat dieper in op wat hypnose is en waarom het zo snel werkt. De sessies bestaan zeker niet alleen uit hypnose. Vaak krijgen cliënten al veel inzichten tijdens het voorgesprek. Per sessie bekijk ik wat nodig is om verder te komen. Je hoeft bij mij niet uren over je probleem te praten. De meesten hebben dat al genoeg gedaan bij psychologen en ze zijn nog steeds niet van hun problemen af. Door steeds over je probleem te moeten praten, conditioneer je jezelf ook nog eens met je probleem. Daarom werk ik niet op die manier. Je wilt toch juist van je probleem af!

Hoe lang duurt een sessie?

Het is de bedoeling dat je per sessie een doel bereikt. De sessies duren daarom zo lang als nodig, maar ongeveer tussen anderhalf en twee uur. Ik plan mijn afspraken ruim en neem voldoende de tijd voor je. Mocht een sessie om welke reden dan ook uitlopen, dan is die ruimte er.

Welk resultaat kun je verwachten?

Hypnotherapie is zeer effectief bij de meest uiteenlopende problemen. Het is de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat met je probleem. De sessie is zo effectief als jij wilt. Ik heb helaas geen toverstokje. Uiteraard ben ik er voor je om je de juiste weg te wijzen en begeleid ik je om op de meest effectieve manier veranderingen te laten plaatsvinden. En vergeet niet dat 90% van mijn cliënten van hun klachten af zijn na drie sessies.

Ben je aangesloten bij een beroepsvereniging?

Ja, dat ben ik. Ik ben aangesloten bij het VHEN. Voor meer informatie kijk op www.vhen.nl. Het VHEN heeft ook een klachtencommissie. Uiteraard heb ik een degelijke opleiding gevolgd tot hypnotherapeut en daarnaast heb ik een studie HBO. Bedrijfskunde afgerond. Ook zit ik in een intervisiegroep met andere hypnotherapeuten waar we elkaar casussen voorleggen om van elkaar te leren. Tevens heb ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en daarmee voldoe ik aan alle eisen.

Hypnotherapie

Wat is hypnose?

De meeste mensen kennen hypnose alleen van show hypnose. Mensen zijn in de veronderstelling dat als je in hypnose bent, je geen controle meer hebt en dat de hypnotiseur je alles kan laten doen. Show hypnose (het woord zegt het al) is voor de show en eigenlijk niet te vergelijken met hypnotherapie waarvan het doel een therapeutische werking heeft. Er zijn verschillende dieptes van hypnose. Dat gaat van een lichte trance tot een diepe hypnose. De staat van hypnose die een hypnotiseur voor zijn show gebruikt is meestal een diepere staat van hypnose, waarbij je je achteraf niet, of niet alles, kunt herinneren.  De staat die hypnotherapeuten gebruiken is een lichtere staat, waarbij je juist bewust ook nog actief bent. Het is therapie en het doel daarvan is dat je  er van leert, inzichten krijgt en problemen kunt afsluiten. We willen graag dat je je nog herinnert wat er is gebeurd.

Wat doet een hypnotherapeut?

Je kunt bij een hypnotherapeut terecht voor enorm veel verschillende problemen. Veel hypnotherapeuten hebben niet één specifieke specialisatie en je kunt bij hen voor veel verschillende dingen terecht. Een aantal voorbeelden waarvoor je bij een hypnotherapeut terecht kunt zijn stoppen met roken, afvallen, burn-outs, allergieën, angst en paniek enz.  Ik heb me gespecialiseerd in angsten en paniek omdat ik daar zelf in het verleden ervaring mee heb. Ik probeer er bij mijn cliënten achter te komen wat de kern van het probleem is. Door mijn ervaring weet ik dat er vaak een gevoel van niet goed genoeg zijn, achter schuilgaat. Ik zie vaak dingen terug als onzekerheid, control freaks, perfectionisten. Herkenbaar?

Hoeveel kost hypnotherapie?

Voor bijna alle problemen starten we dit traject. Dit traject bestaat uit 3 sessies. In 95% van de gevallen is dit voldoende. 3 sessies kosten totaal €495.

Angst en paniek

Hoe voelt een paniekaanval?

Dat verschilt per persoon. Wanneer iemand in totale paniek is, dan kun je niet meer helder denken en voelen. Sommige mensen verstarren, waardoor mensen om hen heen soms niet eens in de gaten hebben dat je een paniekaanval hebt. Anderen gaan bewegen, huilen, gillen. Vaak komt er hyperventilatie bij en dus ook de klachten daarvan. Kortademig, benauwd, misselijk, duizelig, opgejaagd, versnelde hartslag, tintelingen in handen/voeten/gezicht. Vaak hebben mensen het gevoel dat er iets heel ergs staat te gebeuren. Het is allemaal mogelijk. Hoe dan ook, je wilt weg uit de situatie waar je op dat moment in zit.

 

Hoe weet je of je een paniekaanval hebt?

Als je bovenstaande klachten ervaart dan voelt dat vreselijk. Je denkt dat je er niet meer uitkomt en veel mensen denken dat ze doodgaan. Toch zul je ervaren dat je wel uit de paniek komt. Paniek is een reactie die vaak volgt op angst. Als je angst ervaart is dat nog niet gelijk een paniekaanval. Door je angstig te voelen kun je ook bovenstaande nare klachten ervaren, maar dan in mindere mate. Je kunt dan nog wel enigszins functioneren. Paniek is de overtreffende trap van angst. Paniek duurt geen uren, angst kan dagen, weken, maanden duren.

 

Hoe kom je uit een paniekaanval?

Het klinkt gek, maar de meest makkelijke manier is om je eraan over te geven. Mensen die angst en paniek ervaren zijn in de loop der tijd enorme control freaks geworden. Want met controle denken ze ook die angst en paniek onder controle te hebben. Dat werkt soms, maar helaas niet altijd. Doordat het soms wel lukt ga je nog meer controle uitvoeren en allerlei dingen vermijden, maar helaas, uiteindelijk komt toch die paniek weer een keer. Hoe harder je ertegen vecht, hoe heftiger het wordt. Op het moment dat je paniek voelt opkomen, zeg je tegen jezelf, nou kom dan maar. Laat het maar gebeuren. Op het moment dat je je eraan overgeeft is het weg. Die paniek komt vaak voort uit angst en die angst is er niet voor niets. Het wil je iets vertellen. Er gaat iets niet goed met je en dus kun je het beste hulp zoeken.

Hoe kom ik van paniekaanaanvallen af?

Zoals ik hiervoor al aangaf, komt paniek vaak voort uit angst. Die angst is ergens ontstaan. De meeste mensen hebben geen idee meer waar het vandaan komt en willen er gewoon van af. Angst is een emotie die normaal is. Angst kun je als emotie niet verwijderen. Dat zou ook niet heel handig zijn, want als je nooit angst zou voelen dan denk je misschien wel dat je wel even de snelweg kan oversteken of dat je op de rand van een viaduct kan gaan staan. Niet zo handig. Dus angst mag er wel zijn, maar niet zomaar wanneer het niet nodig is. Wil je geen paniekaanvallen meer dan moet je met de angst aan de slag. Laat dat nou net mijn specialisatie zijn.

Soulkey therapie

Wat is soulkey therapie?

Door middel van Soulkey therapie maak je contact met je onderbewuste op zielsniveau. Een zielenreis dus. Daar kun je inzichten en antwoorden krijgen op veel van jouw vragen en problemen in dit leven. Met deze techniek kun je naar vorige levens en naar het leven tussen die levens in. Ik begeleid je op jouw reis. Vanuit veiligheid en vertrouwen gaan we op zoek naar dat wat jij nodig hebt om verder te komen, te groeien, zodat je meer grip krijgt op je huidige leven. Je ziet alleen datgene dat belangrijk is voor jou.

Tarieven

Wordt hypnotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Over het algemeen niet. Er was een tijd dat als je aanvullend verzekerd was voor alternatieve geneeswijzen, sommige verzekeraars niet moeilijk deden. Tegenwoordig heb je als therapeut een AGB-code nodig. Om die te verkrijgen moet ik aan nogal wat (ook financiële) eisen voldoen. De vergoeding die je dan krijgt is laag. Het gaat dan bij de meeste zorgverzekeraars niet verder dan 30 a 40 euro per sessie. Er zijn dus wel een klein aantal hypnotherapeuten die een AGB-code hebben. Ik kies er bewust niet voor, want ik ben van mening dat als je zelf betaalt voor je sessies, het resultaat ook beter is. If you don’t pay, you don’t pay attention!

Wat kost hypnotherapie?

Dat verschilt per hypnotherapeut. Er zijn hypnotherapeuten die nog de ouderwetse hypnotherapieopleiding hebben gevolgd. Zij werken totaal anders dan de hypnotherapeuten die ik ken en zoals ik werk. Vaak behandelen ze één angst per keer, waardoor ik weleens cliënten tegenkomt die inmiddels tientallen sessies hebben gehad en eigenlijk nog steeds niet helemaal van hun problemen af zijn. Deze hypnotherapeuten hanteren een lager tarief.

Tegenwoordig hebben de meeste hypnotherapeuten een veel nieuwere opleiding gevolgd, waarbij nieuwe technieken worden gebruikt die zeer effectief zijn. Zo nieuw is het eigenlijk niet, want deze opleiding bestaat ook al sinds 2010. De hypnotherapeuten die deze opleiding hebben gedaan, zoals ik, kunnen hun cliënten vaak al in drie sessies van hun problemen af helpen. Deze hypnotherapeuten vragen vaak een iets hoger tarief. Als ze al wel wat goedkoper zijn, dan komt dat vaak doordat ze nog niet heel veel ervaring hebben en ‘meters willen maken’. Het is daarmee niet gezegd dat je dan geen goede hypnotherapeut hebt, ik ben ook ooit zo begonnen.

Nu ik me heb gespecialiseerd in angst en paniek, betaal je daar ook iets meer voor. Je kunt bij mij niet terecht voor ‘stoppen met roken’ en ‘virtuele maagbanden’ enz. Daarvoor kun je naar één van de vele collega hypnotherapeuten. Doordat ik zelf in het verleden met angsten en paniek te maken heb gehad, weet ik waar je het over hebt en wat je voelt. Dat schept een band met mijn cliënten en dat vind ik fijn. We begrijpen elkaar en mijn missie in het leven is om zoveel mogelijk mensen van hun angsten en paniek af te helpen.

Krijg ik garantie?

Omdat jij zelf aan de slag moet, kan ik ook geen garantie geven. Dat doen de huisarts, de psycholoog en de hartchirurg ook niet. Als ik merk dat je echt je best doet en je alsnog niet het gewenste effect hebt verkregen in de drie sessies van het traject, dan bied ik je een vierde gratis sessie aan. Dat is alleen van toepassing wanneer ik denk dat je nog wat hebt aan een extra sessie en dat wordt door mij bepaald.

Waarom moet ik vooraf gelijk voor drie sessies betalen?

Om uiteenlopende redenen. In het verleden heb ik een aantal dingen geleerd en de belangrijkste daarvan is dat ik heel goed weet dat je in drie sessies van je angst af kan. Meestal niet in één of twee sessies. Dat gebeurt soms wel eens en ook dan krijg je geen geld terug. Je koopt een traject om van je angst af te komen. Stel je komt de eerste keer en je merkt daarna eigenlijk nog niet zoveel. Dat kan heel goed, want het is een proces. Dan gebeurde het in het verleden weleens dat mensen dan niet meer kwamen. Dat is zonde van jouw geld en zonde van mijn tijd. Om dat te voorkomen laat ik je dus een traject kopen. Daardoor krijg ik commitment en weet ik ook zeker dat je er echt aan wilt werken.

Een andere reden is dat sommige mensen altijd weer op zoek zijn naar de volgende therapeut die ze nodig hebben. Als je tijdens mijn sessies vertelt wie en wat je volgende therapeut gaat worden, dan heb je blijkbaar niet de overtuiging dat je er vanaf kunt komen met hypnotherapie. Dan heb ik liever dat je mij overslaat en lekker verder gaat met therapieën tot je er wel echt aan toe bent om het op te ruimen. Deze groep mensen zit nog in de slachtofferrol en die zal je bij mij echt moeten loslaten. Zij zijn eigenlijk nooit tevreden en soms komen ze gewoon niet meer opdagen. Dat is niet mijn schuld. Als je dat denkt, dan zit je nog steeds in de slachtofferrol. Ook dan krijg je geen geld terug.

De meest praktische reden is omdat ik geen zin heb om steeds te moeten vragen of je alsjeblieft de factuur wilt voldoen. Dat kost me te veel negatieve energie en daarom laat ik je ook vooraf betalen. Betaal ik dan nooit wat terug? Ja hoor, als blijkt dat we geen klik hebben bijvoorbeeld, of als je te veel blijft hangen in je eigen ellende (= slachtofferrol) en we niet vooruit komen. Anders niet.